Könyv kereső:

Vélemények


Interjú Tsík Sándorral, a Csimota Kiadó szerkesztőjével

2017 május 29. Szerző:

A játékunk 1. fordulójában résztvevő harmadikosok megismerkedhettek Kollár Árpád A Völgy, írta Tárkony című kötetével. Az említett könyv a Csimota Kiadó gondozásában jelent meg, ezért az egyik szerkesztőt, Tsík Sándort kértük meg, meséljen nekünk pár szóban kedvenc karaktereiről, a történetről, és arról, miért jó Olvasóklub játékosnak lenni!

El tudod pár mondatban mondani, miről szól a könyv?

A Völgy, írta Tárkony Kollár Árpád és Nagy Norbert második közös könyve. A főhős, Tárkony, a világ legszerethetőbb nemköltő költője, aki állandóan nyafog, nyűgös, nyöszörög, nyögdécsel, mindig van valami baja: hol túl szikkadt a zsömle, hol nem akaródzik neki felkelni, hol éppen kiderül róla, hogy nem világhírű költő. A történet a Völgyben játszódik, ahol Tárkony él a barátaival, akik nagyon szeretik, például: Csücsök, akivel a világon a legeslegjobban lehet unatkozni, Oregán, aki képtelen száz palacsintánál kevesebbet sütni, Lajos, a mindenes, aki szerint gumipókkal, postásgumival és szigetelőszalaggal mindent meg lehet javítani. De hogy hol is van ez a titokzatos Völgy? Nincs is olyan messze. Csak tíz, legfeljebb száz vagy ezer napra a Nagy Büdös Semmi közepén kígyózó Vonaltól.

Ki a kedvenc karaktered a könyvből?

A Tündér, aki nem egy igazi, megszokott tündér. Mert egyszerre férfi(?) és nő(?) is, lusta és hasznos is, kedves és goromba is, de ha nagy baj van, akkor mindig kisegíti a Völgy lakóit. Vele először az Egyszervolt… Meseantológiában találkozhattak az olvasók A Pocséktündér című mesében. Érdemes azt is elolvasni, mert ott még többet meg lehet tudni róla.

Melyik a kedvenc illusztrációd a könyvből?

Nagyon szeretem Nagy Norbert képeit, mert a Milyen madár után ismét egy nagyon izgalmas vizuális világot teremtett meg, amely egyszerre humoros, szerethető és vagány. Kedvelem a szikkadt zsömlét, ez is a képernyőképem a munkahelyi gépemen, de a legjobban az utolsó képet szeretem a könyvből, amelyiken a Tündér gubbaszt a templomtornyon. Ez egy kicsit letisztultabb technikával készült, nagyon remélem, hogy egyszer láthatjuk majd egy új Csimotás könyv oldalain ezt a megközelítést is.

Mi az üzeneted az Olvasóklub játékosainak?

Olvasni a legeslegeslegjobb dolog az életben, ha ez nem is teljesen igaz, nálam a TOP5-ben biztosan benne van. Az Olvasóklubbal én azért szeretnék játszani, mert mindig újabb és újabb izgalmas történeteket lehet megismerni, a feladatok pedig játékosan megtanítanak értően olvasni. Emlékszem, amikor kicsi voltam utáltam a paradicsomot, egyszer még az erkélyről is kidobtam, de aztán megkóstoltam újra, és utána már nagyon megszerettem. Ilyen az olvasás is, bele kell harapni és utána élvezni az ízeit.

*

Interjú Molnár Katával, az Olvasóklub új munkatársával

2015 augusztus 19. Szerző:

A Kaméleon Olvasóklub csapatát 2015 júliusától Molnár Kata segíti, aki a közösségi médiában való jelenlétünkért felel, vele olvashattok most egy rövid interjút.

Kérlek, pár szóban mutatkozz be az olvasóknak, mit érdemes tudni rólad?

Budapesten élek, két kislányom van, Anna két éves, Lili pedig nyolc, ő most kezdi a harmadik osztályt. Marketingkommunikációval foglalkozom egy szoftverfejlesztő cégnél, az eredeti végzettségem bölcsész, az ELTE skandinavisztika szakán végeztem. Hiszek az irodalom varázserejében, a jó könyvek a legnehezebb időszakokon is át tudnak segíteni. Jelenleg Annával vagyok GYES-en, aki most már hetente több napot is bölcsődében tölt, így olyan, kötetlenül végezhető feladatot kerestem, ami kapcsolódik a könyvekhez és a gyerekekhez. Egy barátnőm ajánlására kerültem kapcsolatba a Csimota Könyvkiadóval, ahol bekapcsolódtam az Olvasóklub munkájába. A Csimota azért is nagyon szimpatikus kiadó számomra, mert nemcsak vizuálisan rendkívül igényes, hanem bátran nyúl kényesebb témákhoz is (emberi jogok, alkoholizmus, betegség, gyász, stb). Feladatomnak érzem olyan emberek/helyek bemutatását, akik/ahol valami igényes és jó dolgot hoztak létre, személyes blogom (aranynapok.blogspot.hu) írásánál is ez a cél vezérel.

molnarkata kok

Molnár Kata

Milyen könyveket szoktál olvasni a gyerekeidnek?

Nálunk mindenki elég nagy könyvmoly a családban, egyszerre több könyvet is olvasunk és szerintem több ezer kötetünk van. Egyébként volt egy időszak, amikor inkább zavart, hogy a lakásunkat teljesen eluralták a könyvek, mert nagyon nehéz volt rendet tartani, de ma már inkább szórakoztat, hogy havonta több tucat könyvet hordunk haza… bár őszintén szólva már elgondolkodtunk azon, hogy egyszer külön könyvtárszobánk lesz, vagy esetleg külön lakásunk csak a könyveknek.
Mindkét gyereknek rengeteget olvasunk, előfordul, hogy naponta több tucat mesét is (az aktuális kedvencek a Kisvakond-, Boribon-, Kippkopp-, Tesz-vesz város sorozatok, a Kerekítő mondókázós és a Bárány altató című számolós könyvek, de sok képeskönyvet rendelünk külföldről is). Szerencsére a nagyobbik lányunk már egyedül is olvas, főleg lovas témában… Törekszünk rá, hogy vizuálisan is igényes műveket vigyünk haza és adjunk a gyerekeknek, de azért a kevésbé szép könyveket sem tépjük ki a kezükből… Szeretjük a vicces könyveket, most éppen az Emília és az angyal, akit Körmöczi Györgynek hívnak címűt olvassuk Kolozsi Angélától. Nemrég vittem haza Kollár Árpád Milyen madár című könyvét, amit már kézbe venni is egy élmény, a rajzok és a kivitelezés miatt, és azt tapasztaltam, hogy a gyerekek nagyon is vevők a komolyabb témákra is. Lili nagyon szereti a Móra-klasszikusok közül Bálint Ágnes vagy Janikovszky Éva műveit, és egyedül legutóbb Nádori Lídia könyvét, a Sárkány a lépcsőházban-t olvasta el. Egyébként ez volt nekik a kötelező olvasmány a nyári szünetre – szerencsére haladó szellemű iskolába jár, ahol támogatják, hogy már az alsós gyerekek is igényes kortárs irodalmat olvassanak.

Miért tartod fontosnak és érdekesnek a Kaméleon Olvasóklubot?

Azért, mert ez egy szuper lehetőség, hogy teljesítsünk egy kihívást. Az Olvasóklubban nagyjából egy könyv áráért – amit egyébként év végén meg is kapunk, ha mind a négy feladatlapot megoldjuk – házhoz jön a válogatott kortárs irodalom, beleolvashatunk a legújabb és legszínvonalasabb hazai könyvekbe és az év során nagyjából egyenletesen elosztva, vicces feladatokkal, játékos és élvezetes formában fejleszthetjük a gyerekek szókincsét és szövegértését, ami a nyelvtanulástól kezdve a világban való magabiztosabb tájékozódásig mindenhol óriási előnyt jelent. Ami még nem elhanyagolható, az a játék csapatépítő jellege, akár az osztályban, akár kisebb csapatban vagy a családon belül indítjuk a gyerekeket.

Milyen újdonságokkal találkozhatnak a résztvevők ettől a tanévtől?

Idéntől minden játékos 25% kedvezménnyel vásárolhatja meg a Könyvközösség kínálatában található könyveket (2015. október 9-től 2016. június 30-ig, ehhez a megrendeléskor meg kell adni az alábbi kódot: KOK + játékos neve); mostantól lehet bankkártyával is fizetni a játékban való részvételért; akik szülőként regisztrálnak, nyomon követhetik az oldalon a gyerekük pontjait és az aktuális feladatlap postázásának időpontját; azok, akik 10 fő felett vállalják a szervezést, 25%-os kedvezménnyel vásárolhatnak a Könyvközösség kínálatából (2015. október 9-től 2016. június 30-ig, ehhez a megrendeléskor meg kell adni az alábbi kódot: KOK + szervező neve); azok, akik 10 fő felett vállalják a szervezést és maguk javítanak, 25%-os kedvezménnyel vásárolhatnak a Könyvközösség kínálatából (2015. október 9-től 2016. június 30-ig, ehhez a megrendeléskor meg kell adni az alábbi kódot: KOK + szervező neve), továbbá 10% jutalékot kapnak minden játékos után amit kedvezményesen vásárolhatnak le a Könyvközösségnél.

*

Kaméleon Olvasóklub a felső tagozatosok számára

2015 március 19. Szerző:

Kedves Szülők és Pedagógus Kollégák!

Ahogy az előző években, úgy idén is szeretnénk az iskolai könyvtárakkal közös játékot hirdetni a felső tagozatosok számára.

A játék menete – az előzőekhez hasonlóan – a következő:

A játékban részt venni kívánó első 20 jelentkező könyvtárnak küldünk egy-egy példányt Szabó Tibor Benjamin: Epic című kötetéből (a Manó Könyvek Kiadó jóvoltából), valamint egy-egy kérdéssort, amit, ha van kedvük, a könyvtárak át is alakíthatnak, “személyre szabhatnak” a saját könyvtári állományukhoz passzolóan.

Az egyik kérdéssorhoz ismerni kell a könyv tartalmát, a másikhoz viszont nem, itt inkább a könyvben található érdekességekhez, helyszínekhez kapcsolódó kérdésekre kell válaszolni a gyerekeknek a könyvtári lexikonok stb. alapján. A kérdéssorokat természetesen a lehetőségek szerint lehet variálni, felhasználni (több kérdés van, mint amit a megfejtés igényel).

Egy adott szó lesz megfejtés, aminek a betűit a könyvtárosok a könyvek közé rejthetik, a gyerekek válaszadás közben megtalálják őket a könyvek között (vagy konkrétan a könyvben a helyes válasznál, vagy a könyv borítója alá rejtve pl.), és a végén összeillesztik őket a megfejtéssé.

Tehát a játékszabályokat kicsit a könyvtárosuk a saját könyvtáruk, energiájuk és lehetőségeik szerint alakíthatják.

A játéknak anyagi vonzata nincs, annyit szeretnénk kérni, hogy 2015. május 30-ig küldjenek egy pár soros beszámolót a játékról, esetleg fényképekkel illusztrálva, amit mi megoszthatunk a Facebook-oldalunkon.

Kérjük, hívják fel az iskolai könyvtárostanárok figyelmét a játékra, nagy szeretettel várjuk jelentkezésüket!

*

Interjú Vig Balázzsal, a Puszirablók című könyv szerzőjével

2014 október 10. Szerző:

 

Vig Balázs, Puszirablók című könyve is szerepelni fog a Kaméleon Olvasóklub idei programjában, vele készítettünk egy rövid interjút.

El tudod pár mondatban mondani, miről szól a könyv?

A Puszirablók főszereplője Szeretke hercegnő, aki a Panelpalotában lakik a szüleivel, Öregkirállyal és Szépkirálynével. Egyik nap Öregkirály az esti mese után valamiért nem ad Szeretke hercegnőnek jóéjtpuszit. Vajon elfelejtette? Vagy már nem szereti a kislányát? Vagy Szeretke hercegnő már kinőtt volna a jóéjtpuszikból? Ráadásul ezzel az elmaradt jóéjtpuszival Szeretke elveszíti a védettségét is. Így történhet meg, hogy a másnapi fürdőzése közben egyszer csak egy kalózhajó csobban a fürdővizébe a kád pótlefolyóján keresztül, és foglyul ejti őt. De a furcsaságoknak ezzel még nem szakad vége. Egy fecske fürdőnadrágos kisfiúval, és az ő kengurujával találkozik a kalózhajón. A kalózkapitánynak nyoma sincs. Sőt nem is személyesen, hanem sms-ben közli a követeléseit. A szabadulásukért cserébe nem kincset, vagy aranyat kér, hanem egy másza puszit. De vajon hol lehet begyűjteni ennyit? Egy szerelmes pár első csókja, egy rossz gyerek meg sem érdemelt puszija, és a kengurunak kiosztott celebpuszik közül vajon mindegyik azonos tömegű? Meglesz az egy mázsa? És megszabadulnak a foglyok? Sok-sok kaland és furcsaság után… talán igen, talán nem.

Ki a kedvenc karaktered a könyvből?

Amíg írtam a mesét, örömmel bújtam bele mindegyik hősöm bőrébe. Így vagy úgy, mindegyik szereplő közel áll hozzám, a jók is, a rosszak is. Igaz ugyan, hogy nagyon gonosz szereplőm nem volt még soha. Megsúgom, hogy én még a kalózkapitányt is kedvelem. Talán ő sem egy minden hájjal megkent gonosztevő. Hiszen egy olyan kalózkapitány, aki csak sms-ben érintkezik a túszaival, vajon miért puszit kér váltságdíjul? Csak nem szeretethiányból teszi? Legkevésbé talán az a kisfiú áll közel hozzám, aki eltöri egy kisgyerek játékrepülőjét a mesében. És talán meglepő, de Szeretnemszeret herceget is nagyon kedvelem, aki fel sem bukkan a mesekönyvben, csak Szeretke gondol rá egy-két mondat erejéig. Sajnos nem jutott neki több szerep, pedig nagyon életrevaló figura. Talán legközelebb.

Ismerted a Kaméleon Olvasóklubot korábban is? Mi a véleményed róla?

Eddig nem ismertem, de most már én is igyekszem támogatni, népszerűsíteni. Hajlamosak vagyunk nyílt fórumokon siránkozni, hogy a gyerekek nem olvasnak, nem azt olvassák, amit kellene. Szerintem a legjobb módszer hasonlóan erős alternatívát kínálni. Remek mesekönyvekből és ifjúsági könyvekből válogathatnak. Hogyha őket is bevonjuk ezeknek a könyveknek a világába, megszólítjuk őket az író-olvasó találkozókon, feladatlapokat adunk nekik, amiknek a segítségével rendszerezhetik magukban az olvasottakat, rajzolással, fogalmazással, játékos kvízek megfejtésével megmutathatják saját magukat is egy mese tükrében, sőt még versenyezhetnek is, és a legjobb megfejtők esetleg ajándékokat is nyerhetnek a dicsőség mellé, akkor szerintem minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy nyissunk feléjük és becsalogassuk őket a világunkba. Abba a világba, ami gyerekként és felnőttként, olvasóként és íróként nekünk is annyi örömöt okozott már.

Mi az üzeneted az Olvasóklub játékosainak?

Kívánom, hogy az olvasás és a feladatmegoldás is örömöt és sikerélményt okozzon! És hogyha valamelyik történet újra és újra eszedbe jut, megihlet, akkor legyél bátor annyira, hogy papírra vesd a saját mesédet is. A www.vigbalazs.com oldalamon mindig szívesen fogadom a Puszirablókhoz, vagy a korábbi meséimhez kapcsolódó rajzokat, írásokat. Közülük néhány akár nagyobb nyilvánosságot is kaphat…

*

Interjú Pacskovszky Zsolttal, Az álomrendőrség 1. Kishugó és a medvelöket című könyv szerzőjével

2014 szeptember 27. Szerző:

Pacskovszky Zsolt, Az álomrendőrség 1. Kishugó és a medvelöket című könyve is szerepelni fog a Kaméleon Olvasóklub idei programjában, vele készítettünk egy rövid interjút.

El tudod pár mondatban mondani miről szól a könyv?
A könyv egy 10-12 kötetesre tervezett sorozat első kötete. A sorozatból egy hatodikos fiú, Kishugó kalandjainak és megpróbáltatásainak története rajzolódik majd ki. Kishugó ugyanis éjszakánként egy titkos szervezetnél, az Álomrendőrségnél dolgozik, ahol az álomrendőrök az alvók álmait vigyázzák, s ha kell, küldetéseik során be is avatkoznak a rémálmokba. Kishugó ilyenkor él igazán, nappal viszont, amikor iskolába jár, szenved attól, hogy az osztálytársai gyakran kinevetik, ő pedig nem árulhatja el nekik, hogy hol járt éjszaka, és miért alszik el folyton órákon. Az első kötetben megismerkedünk a figurájával, osztálytársai egy részével és titkos szerelmével, Blankával, a szüleivel és az Álomrendőrség világával. És persze pár küldetést is átélhetünk Kishugóval, akinek többek között egy óriási hűtőszekrényben fagyoskodó, egy fél szelet párizsival takarózó hajléktalant kell megmentenie…

Ki a kedvenc karaktered a könyvből?
Sok mindenkit megszerettem írás közben, a titokzatos, kissé vadóc Blankát, Kishugó álomrendőr barátját, a 201 centis Ágót, Kishugó apját, a bölcs, de fukar Nagyhugót, a kedvencen azonban természetesen Kishugó. Aki egyszerre szemtelen és érzékeny, mosdatlan szájú és humoros, éles eszű és értetlen, talpraesett és esendő – egy kicsit talán olyan, amilyen én szerettem volna lenni iskolás koromban.

Ismerted a Kaméleon Olvasóklubot korábban is? Mi a véleményed róla?
Aki belecsöppent a gyerekirodalomba – én először műfordítóként csöppentem bele –, szerintem hallott a kezdeményezésetekről. Túl azon, hogy végtelenül becsülök minden olyan próbálkozást, amelynek az olvasás népszerűsítése a célja, nagyon rokonszenves, hogy itt maguk a könyvek számítanak, nem pedig az, hogy ki adta ki őket. Ez a saját érdekeken való felülemelkedés olyan ritka ma ebben az országban…

Mi az üzeneted az Olvasóklub játékosainak?
Az, hogy az olvasás a legmaradandóbb szórakozás, játék. Bennem még ma is elevenen élnek a gyerekkori olvasmányélményeim, míg például a kártyázásokból csak arra emlékszem, hogy egyszer dühömben megharaptam egy rokonomat… S végül még annyit: a játékosok üzenetben elküldhetik nekünk rémálmaikat a sorozat Facebook-oldalán, és ígérem, a legérdekesebbek bekerülnek a következő kötetekbe!

*

Interjú Nógrádi Gergellyel, a Misu és a piros kenu szerzőjével

2014 szeptember 22. Szerző:

Nógrádi Gergely, Misu és a piros kenu című könyve is szerepelni fog a Kaméleon Olvasóklub idei programjában, vele készítettünk egy rövid interjút.

El tudod pár mondatban mondani miről szól a könyv?
Egy májusi reggelen egy kisfiú talál a városi parkban egy bagolyfiókát. Úgy dönt, hogy az apukája kenujával visszaviszi a folyón a csöpp madarat a szüleihez. A nagy kalandra a barátai is elkísérik.

Ki a kedvenc karaktered a könyvből?
Minden szereplőt nagyon szeretek. Mégis, talán Oti figurája áll hozzám a legközelebb, mert őt egy az egyben a kislányomról, Sárakatáról mintáztam.

Ismerted a Kaméleon Olvasóklubot korábban is? Mi a véleményed róla?
Igen, ismerem a Kaméleon Olvasóklubot, és rendkívül jónak és hasznosnak tartom a tevékenykedését. Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy a klub a szárnyai alá vette Hajba László illusztrátorral közös, legújabb regényünket. Misu és Gusztibagoly története nem is kerülhetne jobb helyre, mint a Kaméleon Olvasóklub képzeletbeli könyvespolcára.

Mi az üzeneted az Olvasóklub játékosainak?
Üzenetem a klub játékosainak: OLVASSANAK, OLVASSANAK, OLVASSANAK! Az olvasás olyan, mint a sportolás. Ha sportolsz, fejlődnek az izmaid, erősödik a csontozatod. Ha olvasol, fejlődik a képzeleted. Márpedig a fejlett képzelőerő hozzásegíthet egy boldog és sikeres élethez!

*

Kaméleon Olvasóklub plakát 2014

2014 augusztus 22. Szerző:

OLVASS, ÉS JÁTSSZ VELÜNK!
Tudod milyen a kaméleon?
Színes, izgalmas, változatos és titokzatos.
Éppen, mint a könyvek.

Ismerd meg a szomorú kacagányt, Torzonborzot, a rablót, Sódervári Sherlock bárót és Ellát, az egész osztályával együtt!
Akár régi ismerőseid, akár új mesehősként üdvözlöd őket, segítségükkel elvezetünk a könyvek varázslatos birodalmába. A játék során számos ajándék, év végén pedig jutalomkönyv vár rád.

OLVASÁSNÉPSZERŰSÍTÉS ALSÓSOKNAK
SZÖVEGÉRTÉST FEJLESZTŐ LEVELEZŐS JÁTÉK

Kaméleon Olvasóklub
Jelentkezés határideje: 2014. október 12.
Éves díj: 3500 Ft
kameleon.olvasoklub@gmail.com
Pásztor Csörgei Andrea
30/911-2826
www.konyvkozosseg.hu/olvasoklub

*

Páros vélemény az Olvasóklubról

2013 szeptember 16. Szerző:

Loló (eredeti, javítatlan verzió):
“Én nagyon szeretek olvasni, gondolkodni és kérdőívekre válaszolni. A Kaméleon Olvasóklub feladatait lehet olvasni, azon gondolkodni, majd kérdőívekre válaszolni. Az a röpke 1-2 óra unatkozás helyett izgalmassá válik. Én nagyon szeretem ezeket a feladatokat, bár lehet, hogy elsőre úgy tűnik, mintha le kellene ülni tanulni, de ez nem igaz ! Igazából ez olyan, mintha játékosan tanulnánk. Én nagyon szeretem, mindenkinek csak ajánlani tudom.”

Kellemes „kaméleonozást” kíván : Sámuel Laura

“Minden felelős szülőnek törekednie kell arra, hogy a gyermeke a szabadidejét kötetlenül, ámde mégis hasznosan töltse. A Kaméleon Olvasóklub kínálata tökéletes megoldást nyújt: számtalan új könyvet ismerhetünk meg, amelyekre a gyermekirodalom hatalmas és egyre bővülő kínálatában talán sosem lelnénk rá. A szemelvények mindig izgalmasak, hívogatóak, olvasásuk után a gyerekek alig várják, hogy mikor nyit már a könyvtár vagy a könyvesbolt. Sosem felejtem el, hogy rohantunk Rév Fülöpért, hogy megtudhassuk, legyőzi-e a Vörös Lovagot avagy hogy izgultunk Risto Rapperért, bejut-e végül álruhába öltözött álszakállas nagynénjével a vágyott cirkuszba…

A gyerekek lelkesek, a feladatsorok, keresztrejtvények megoldása, a kakukktojás keresése, a szókeresők, az összekötős és párosítós játékok sikere kihívást jelent számukra, nem pedig kényszerű kötelezettséget – megjegyzem, lelkesedésben nincs különbség az iskolás és a felolvasást csupán hallgató óvodás között ! Közben pedig gyűlik a gyermekfejben a sok információ, halmozódik a tudás. Sokat mókázunk is, miközben megpróbáljuk kitalálni a szövegkörnyezet alapján, milyen is lehet, akinek rőtszakálla van, jól lakik-e aki tördemicet kap vacsorára, s ki lehet a szobakajár. Amikor pedig szinonim szavakat keresünk a tömlöcre, a zsugorira, a pompásra, no meg a kevélyre, a kétbalkezesre és lakodalomra (a furfangost ki ne felejtsem !), akkor aztán elszabadul a gyermeki fantázia, s a saját bőrükön tapasztaljuk, milyen szép és választékos is a magyar nyelv!”

Jó olvasást, kellemes és a gyermekekkel közös időtöltést kíván, Póta Henriett

*

Még mindig Olvasóklub

2013 augusztus 29. Szerző:

A tavalyi sikeres közös, játékos munkánk a Kaméleon Olvasóklubbal, egyértelművé tette számunkra a folytatást. Idén még egy osztállyal bővülve, első és negyedik évfolyamon csatlakoztunk a Rainbow Könyvközösséghez.

Az előző évhez hasonlóan, a tananyagba építettem be a szemelvények feldolgozását, ami kéthavi rendszerességgel érkezett. A gyerekek mindig türelmetlenül várták mikor érkezik az újabb feladatsor, / az előző feladatok kiértékelt feladataival együtt /amit mindig kedves meglepetések kísértek. Egy kis verseny is kialakult a tanulók között, mert természetesen mindenki a maximális pontra, és a mosolygós arcra vágyott. Ezeket a kiértékelt feladatlapokat büszkén ragasztották be a füzetükbe.

Idén, olvashattunk szemelvényt, Jeney Zoltán: Rév Fülöp című könyvéből, ami bepillantást engedett a lovagok közé, akiket egy kisfiú ábrándozása kapcsán ismerhettünk meg. Ez a szemelvény és a hozzátartozó feladatsor, remek lehetőséget adott a szókincsbővítésre, a koncentráció és megfigyelőképesség fejlesztésére.

A második szemelvény (Sinikka & Tiina Nopola: Ütött az óra, Risto Rapper) elnyerte a diákok körében, a legviccesebb kategóriát, hiszen egy tizenéves kisfiú úgy dönt, hogy apát szerez magának egy napra, mert akkor ingyen mehet be a cirkuszba. A humoros történethez, játékos feladatokat kaptunk, ami még az aktuális ünnepkörhöz, a farsanghoz is kapcsolódott.

A tavaszi fordulóban, több gyermek által már ismert, Darvas László: Trapiti című könyvéből olvashattunk részletet. Ehhez már egy kicsit nehezebb feladatsor érkezett, / aminek én nagyon örültem/ Mindhárom alkalommal volt még egy mese, amit a gyermekeknek kellett felkutatniuk, ezt mi az interneten tettük meg.

Nem kis meglepetésünkre a legutolsó alkalommal, a társadalmunkat nagyon aktuálisan érintő problémával foglalkozhattunk a környezetvédelemmel. (Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv) Megtudhattuk, miért okoz gondot a vízhiány, miért nagy kincs a víz, mit tehetünk mi a vízkészlet megóvása érdekében, mindezt irodalmi készségük fejlesztésével.

Négy év osztályfőnöki munkámat, magyar tanításomat kedves szavakkal köszönték meg év végén a szülők és diákok egyaránt. Amire a legbüszkébb vagyok, hogy boldogok azért, mert gyermekeik szeretnek olvasni, ami a mai világban nagy kincs. A szülők nekem köszönik, én pedig a Rainbow Könyvközösségen keresztül a Kaméleon Olvasóklubnak, hogy az ő segítségükkel közelebb tudtam vinni diákjaimat a könyvhöz.

Bízom a folytatásban!!!!

Kovácsné Szomolányi Erika
Agy Tanoda, Szentendre

*

Kaméleon Olvasóklub plakát 2013

2013 augusztus 23. Szerző:

OLVASS, ÉS JÁTSSZ VELÜNK!
Tudod milyen a kaméleon?
Színes, izgalmas, változatos és titokzatos.
Éppen, mint a könyvek.

Ismerd meg Palkót, Glut, Mikkamakkát és a királyt, aki mindent kékre festetett.
Akár régi ismerőseid, akár új mesehősként üdvözlöd őket, segítségükkel elvezetünk a könyvek varázslatos birodalmába. A játék során számos ajándék, év végén pedig jutalomkönyv vár rád.

OLVASÁSNÉPSZERŰSÍTÉS ALSÓSOKNAK
SZÖVEGÉRTÉST FEJLESZTŐ LEVELEZŐS JÁTÉK

Kaméleon Olvasóklub
Jelentkezés határideje: 2013. október 18.
Éves díj: 3500 Ft
kameleon.olvasoklub@gmail.com
Pásztor Csörgei Andrea
30/911-2826
www.rainbowkatalogus.hu/olvasoklub

*