Könyv kereső:

SajtószobaMit olvassanak a kicsik?


A telefont nyomkodja egész nap? Könyvet csak muszájból vesz a kezébe? Bár a felmérések szerint a mai gyerekek többet olvasnak, mint elődeink, ez a javulás nem az irodalom, hanem a világháló számlájára írható. A kérdés az, hogyan szerettessük meg a kisiskolás korosztállyal az előbbi csoportba tartozó műveket? Mit, és mikor vegyünk le a polcról?


(Interjú Pásztor Csörgei Andreával, 2014. szeptember 19.) Tovább…
*

Bosnyák Viktória a Kaméleon Olvasóklubban


Ismét meghirdették a Kaméleon Olvasóklub olvasásnépszerűsítő játékát, amelyre október 12-ig lehet jelentkezni. Idén a népszerű írónő, Bosnyák Viktória több kötete is a játék részévé vált. Őt kérdeztük a játékról, olvasásról, írásról.


(Interjú Bosnyák Viktóriával, 2014. szeptember 18.) Tovább…
*

Hogyan lesz a gyermekemből Olvasó?


Az olvasóvá válás útját meséléssel, közös énekléssel, mondókázással lehet kikövezni. Ehhez nyújtunk segítséget és konkrét ötleteket cikkünkben. A mesélés hatásairól ódákat lehetne zengeni. Megnyugtatja a gyermeket, erősíti a szülő – gyermek kapcsolatot, fejleszti a gyermek fantáziáját, szövegértését, bővíti szókincsét. Emellett a mesékben a kicsi a szereplőkkel azonosulva találkozhat különböző helyzetekkel, érzésekkel, vágyakkal, problémákkal és megoldásokkal is.


(Wéber Anikó írása az Olvasóklubról, 2014. április 07.) Tovább…
*

Ahol az olvasás játék


Egyre népszerűbb a Kaméleon Olvasóklub, melynek célja, hogy egy négyfordulós levelezőjáték során megismertesse a kisiskolásokat a minőségi gyerekirodalommal. A főszervezővel, Pásztor Csörgei Andreával beszélgettünk.


(Interjú Pásztor Csörgei Andreával, 2013. október. 15.) Tovább…
*

Kaméleon Olvasóklub


“Olvasni jó.” “ Szeretek olvasni.” Közhely lenne az ilyesféle kijelentés? Aligha. Mindannyiunk számára itt a Könyvmutatványosoknál az olvasás szeretete magától értetődő. Lételemünk. Kissé szentimentális dolog elmélázni azon, vajon mi hogyan lettünk könyvszerető emberekké, és sokkal fontosabb és valóságosabb, miként tudjuk gyermekeinkben is felébreszteni az olvasás szeretetét.

A tavalyi tanévben debütált az akkor még Rainbow, most már Kaméleon Olvasóklubként elnevezett levelezős játék, amihez csatlakozott néhány kisiskolás a falunkból. A programmal kapcsolatos tapasztalataimról a Rainbow oldalán olvashattok, más szakértőké mellett. Pásztor Csörgei Andreát, aki nem mellékesen a mi kedves mutis barátunk is, kifaggattuk a kedvetekért.


(Interjú Pásztor Csörgei Andreával, 2012. május 31.) Tovább…
*

Olvasóvá nevelés könyvközösséggel


Ma már gyakorlatilag közhelynek számít arról beszélni, hogy a gyerekek jelentős százaléka alig-alig olvas, hogy a tizenévesek zömének olvasmányélménye szinte kizárólag az iskolai kötelezőkre korlátozódik. Kérdés, hogy mi lehet ennek az oka, vajon lehet-e ezen változtatni, és ha igen, milyen módon tudjuk ezt a leghatékonyabban megtenni.


(Pásztor Csörgei Andrea előadása 2012. május 24.) Tovább…
*

Olvasóklub a tanórán


A feladatokat egyértelműen hasznosnak tartottam, mivel megerősítették a tananyag elvárásait. Voltak köztük szövegértést segítő kérdések: igaz-hamis állítások, tedd sorrendbe a vázlatpontokat, kösd össze az összetartozókat, szókincsfejlesztő feladatok… A tanulók kedvencei természetesen a játékos feladatok voltak: szókereső, keresztrejtvény, rajzos feladatok. Nagy sikere volt mindig a kutató munkáknak, az internet használatának, a könyvtárlátogatásnak, környezetünk, városunk felfedezésének. A feladatlapok a tantárgyi koncentráció minden igényét kielégítette. Mind a szemelvények, mind a feladatok kapcsolódtak a természetismeret, a nyelvtan, a fogalmazás, a rajz készségek fejlesztéséhez.


(Interjú Kovácsné Szomolányi Erika pedagógussal, 2012. május 23.) Tovább…
*

Olvasóklub tapasztalatok


Szabó-Tasi Kata tapasztalatait olvashatjátok az Olvasóklubról (Katáról röviden: nagyon aktív Rainbow partner, könyvmutis, de minden ki fog derülni a beszámolójából…)

Óriási lendülettel és érezhető lelkesedéssel kezdett hozzá a szervező (Rainbow) a Kaméleon Olvasóklub 2012-13-as tanévre szóló játékának megszervezéséhez. Jól szedett, könnyen áttekinthető információs panelek, színes, érdeklődést felkeltő plakát, előjelentkezésnél fizetési kedvezmények, és a lényeg, maga a kínált élmény: tartalmas, színvonalas, az olvasást népszerűsítő játék. Most mégis hadd merengjek vissza a múltba inkább, és számoljak be az (akkor még Rainbow) Olvasóklub első évéről. Ha pedig merengés, hadd legyen ez kissé rendhagyó, és talán személyes is.


(Szabó-Tasi Kata beszámolója, 2012. május 23.) Tovább…
*

Játszva csábít olvasásra


A tavalyi sikeres tesztév után idén újra indul a Kaméleon Olvasóklub. Az alsó osztályosoknak szóló levelezőjáték elsődleges célja az olvasás megszerettetése. A részletekről Pásztor Csörgei Andreát, a játék főszervezőjét kérdeztük.


(Interjú Pásztor Csörgei Andreával, 2012. május 10.) Tovább…