Még mindig Olvasóklub


A tavalyi sikeres közös, játékos munkánk a Kaméleon Olvasóklubbal, egyértelművé tette számunkra a folytatást. Idén még egy osztállyal bővülve, első és negyedik évfolyamon csatlakoztunk a Rainbow Könyvközösséghez.

Az előző évhez hasonlóan, a tananyagba építettem be a szemelvények feldolgozását, ami kéthavi rendszerességgel érkezett. A gyerekek mindig türelmetlenül várták mikor érkezik az újabb feladatsor, / az előző feladatok kiértékelt feladataival együtt /amit mindig kedves meglepetések kísértek. Egy kis verseny is kialakult a tanulók között, mert természetesen mindenki a maximális pontra, és a mosolygós arcra vágyott. Ezeket a kiértékelt feladatlapokat büszkén ragasztották be a füzetükbe.

Idén, olvashattunk szemelvényt, Jeney Zoltán: Rév Fülöp című könyvéből, ami bepillantást engedett a lovagok közé, akiket egy kisfiú ábrándozása kapcsán ismerhettünk meg. Ez a szemelvény és a hozzátartozó feladatsor, remek lehetőséget adott a szókincsbővítésre, a koncentráció és megfigyelőképesség fejlesztésére.

A második szemelvény (Sinikka & Tiina Nopola: Ütött az óra, Risto Rapper) elnyerte a diákok körében, a legviccesebb kategóriát, hiszen egy tizenéves kisfiú úgy dönt, hogy apát szerez magának egy napra, mert akkor ingyen mehet be a cirkuszba. A humoros történethez, játékos feladatokat kaptunk, ami még az aktuális ünnepkörhöz, a farsanghoz is kapcsolódott.

A tavaszi fordulóban, több gyermek által már ismert, Darvas László: Trapiti című könyvéből olvashattunk részletet. Ehhez már egy kicsit nehezebb feladatsor érkezett, / aminek én nagyon örültem/ Mindhárom alkalommal volt még egy mese, amit a gyermekeknek kellett felkutatniuk, ezt mi az interneten tettük meg.

Nem kis meglepetésünkre a legutolsó alkalommal, a társadalmunkat nagyon aktuálisan érintő problémával foglalkozhattunk a környezetvédelemmel. (Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv) Megtudhattuk, miért okoz gondot a vízhiány, miért nagy kincs a víz, mit tehetünk mi a vízkészlet megóvása érdekében, mindezt irodalmi készségük fejlesztésével.

Négy év osztályfőnöki munkámat, magyar tanításomat kedves szavakkal köszönték meg év végén a szülők és diákok egyaránt. Amire a legbüszkébb vagyok, hogy boldogok azért, mert gyermekeik szeretnek olvasni, ami a mai világban nagy kincs. A szülők nekem köszönik, én pedig a Rainbow Könyvközösségen keresztül a Kaméleon Olvasóklubnak, hogy az ő segítségükkel közelebb tudtam vinni diákjaimat a könyvhöz.

Bízom a folytatásban!!!!

Kovácsné Szomolányi Erika
Agy Tanoda, Szentendre


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.