Interjú Vig Balázzsal, a Puszirablók című könyv szerzőjével


 

Vig Balázs, Puszirablók című könyve is szerepelni fog a Kaméleon Olvasóklub idei programjában, vele készítettünk egy rövid interjút.

El tudod pár mondatban mondani, miről szól a könyv?

A Puszirablók főszereplője Szeretke hercegnő, aki a Panelpalotában lakik a szüleivel, Öregkirállyal és Szépkirálynével. Egyik nap Öregkirály az esti mese után valamiért nem ad Szeretke hercegnőnek jóéjtpuszit. Vajon elfelejtette? Vagy már nem szereti a kislányát? Vagy Szeretke hercegnő már kinőtt volna a jóéjtpuszikból? Ráadásul ezzel az elmaradt jóéjtpuszival Szeretke elveszíti a védettségét is. Így történhet meg, hogy a másnapi fürdőzése közben egyszer csak egy kalózhajó csobban a fürdővizébe a kád pótlefolyóján keresztül, és foglyul ejti őt. De a furcsaságoknak ezzel még nem szakad vége. Egy fecske fürdőnadrágos kisfiúval, és az ő kengurujával találkozik a kalózhajón. A kalózkapitánynak nyoma sincs. Sőt nem is személyesen, hanem sms-ben közli a követeléseit. A szabadulásukért cserébe nem kincset, vagy aranyat kér, hanem egy másza puszit. De vajon hol lehet begyűjteni ennyit? Egy szerelmes pár első csókja, egy rossz gyerek meg sem érdemelt puszija, és a kengurunak kiosztott celebpuszik közül vajon mindegyik azonos tömegű? Meglesz az egy mázsa? És megszabadulnak a foglyok? Sok-sok kaland és furcsaság után… talán igen, talán nem.

Ki a kedvenc karaktered a könyvből?

Amíg írtam a mesét, örömmel bújtam bele mindegyik hősöm bőrébe. Így vagy úgy, mindegyik szereplő közel áll hozzám, a jók is, a rosszak is. Igaz ugyan, hogy nagyon gonosz szereplőm nem volt még soha. Megsúgom, hogy én még a kalózkapitányt is kedvelem. Talán ő sem egy minden hájjal megkent gonosztevő. Hiszen egy olyan kalózkapitány, aki csak sms-ben érintkezik a túszaival, vajon miért puszit kér váltságdíjul? Csak nem szeretethiányból teszi? Legkevésbé talán az a kisfiú áll közel hozzám, aki eltöri egy kisgyerek játékrepülőjét a mesében. És talán meglepő, de Szeretnemszeret herceget is nagyon kedvelem, aki fel sem bukkan a mesekönyvben, csak Szeretke gondol rá egy-két mondat erejéig. Sajnos nem jutott neki több szerep, pedig nagyon életrevaló figura. Talán legközelebb.

Ismerted a Kaméleon Olvasóklubot korábban is? Mi a véleményed róla?

Eddig nem ismertem, de most már én is igyekszem támogatni, népszerűsíteni. Hajlamosak vagyunk nyílt fórumokon siránkozni, hogy a gyerekek nem olvasnak, nem azt olvassák, amit kellene. Szerintem a legjobb módszer hasonlóan erős alternatívát kínálni. Remek mesekönyvekből és ifjúsági könyvekből válogathatnak. Hogyha őket is bevonjuk ezeknek a könyveknek a világába, megszólítjuk őket az író-olvasó találkozókon, feladatlapokat adunk nekik, amiknek a segítségével rendszerezhetik magukban az olvasottakat, rajzolással, fogalmazással, játékos kvízek megfejtésével megmutathatják saját magukat is egy mese tükrében, sőt még versenyezhetnek is, és a legjobb megfejtők esetleg ajándékokat is nyerhetnek a dicsőség mellé, akkor szerintem minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy nyissunk feléjük és becsalogassuk őket a világunkba. Abba a világba, ami gyerekként és felnőttként, olvasóként és íróként nekünk is annyi örömöt okozott már.

Mi az üzeneted az Olvasóklub játékosainak?

Kívánom, hogy az olvasás és a feladatmegoldás is örömöt és sikerélményt okozzon! És hogyha valamelyik történet újra és újra eszedbe jut, megihlet, akkor legyél bátor annyira, hogy papírra vesd a saját mesédet is. A www.vigbalazs.com oldalamon mindig szívesen fogadom a Puszirablókhoz, vagy a korábbi meséimhez kapcsolódó rajzokat, írásokat. Közülük néhány akár nagyobb nyilvánosságot is kaphat…


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.