Interjú Molnár Katával, az Olvasóklub új munkatársával


A Kaméleon Olvasóklub csapatát 2015 júliusától Molnár Kata segíti, aki a közösségi médiában való jelenlétünkért felel, vele olvashattok most egy rövid interjút.

Kérlek, pár szóban mutatkozz be az olvasóknak, mit érdemes tudni rólad?

Budapesten élek, két kislányom van, Anna két éves, Lili pedig nyolc, ő most kezdi a harmadik osztályt. Marketingkommunikációval foglalkozom egy szoftverfejlesztő cégnél, az eredeti végzettségem bölcsész, az ELTE skandinavisztika szakán végeztem. Hiszek az irodalom varázserejében, a jó könyvek a legnehezebb időszakokon is át tudnak segíteni. Jelenleg Annával vagyok GYES-en, aki most már hetente több napot is bölcsődében tölt, így olyan, kötetlenül végezhető feladatot kerestem, ami kapcsolódik a könyvekhez és a gyerekekhez. Egy barátnőm ajánlására kerültem kapcsolatba a Csimota Könyvkiadóval, ahol bekapcsolódtam az Olvasóklub munkájába. A Csimota azért is nagyon szimpatikus kiadó számomra, mert nemcsak vizuálisan rendkívül igényes, hanem bátran nyúl kényesebb témákhoz is (emberi jogok, alkoholizmus, betegség, gyász, stb). Feladatomnak érzem olyan emberek/helyek bemutatását, akik/ahol valami igényes és jó dolgot hoztak létre, személyes blogom (aranynapok.blogspot.hu) írásánál is ez a cél vezérel.

molnarkata kok

Molnár Kata

Milyen könyveket szoktál olvasni a gyerekeidnek?

Nálunk mindenki elég nagy könyvmoly a családban, egyszerre több könyvet is olvasunk és szerintem több ezer kötetünk van. Egyébként volt egy időszak, amikor inkább zavart, hogy a lakásunkat teljesen eluralták a könyvek, mert nagyon nehéz volt rendet tartani, de ma már inkább szórakoztat, hogy havonta több tucat könyvet hordunk haza… bár őszintén szólva már elgondolkodtunk azon, hogy egyszer külön könyvtárszobánk lesz, vagy esetleg külön lakásunk csak a könyveknek.
Mindkét gyereknek rengeteget olvasunk, előfordul, hogy naponta több tucat mesét is (az aktuális kedvencek a Kisvakond-, Boribon-, Kippkopp-, Tesz-vesz város sorozatok, a Kerekítő mondókázós és a Bárány altató című számolós könyvek, de sok képeskönyvet rendelünk külföldről is). Szerencsére a nagyobbik lányunk már egyedül is olvas, főleg lovas témában… Törekszünk rá, hogy vizuálisan is igényes műveket vigyünk haza és adjunk a gyerekeknek, de azért a kevésbé szép könyveket sem tépjük ki a kezükből… Szeretjük a vicces könyveket, most éppen az Emília és az angyal, akit Körmöczi Györgynek hívnak címűt olvassuk Kolozsi Angélától. Nemrég vittem haza Kollár Árpád Milyen madár című könyvét, amit már kézbe venni is egy élmény, a rajzok és a kivitelezés miatt, és azt tapasztaltam, hogy a gyerekek nagyon is vevők a komolyabb témákra is. Lili nagyon szereti a Móra-klasszikusok közül Bálint Ágnes vagy Janikovszky Éva műveit, és egyedül legutóbb Nádori Lídia könyvét, a Sárkány a lépcsőházban-t olvasta el. Egyébként ez volt nekik a kötelező olvasmány a nyári szünetre – szerencsére haladó szellemű iskolába jár, ahol támogatják, hogy már az alsós gyerekek is igényes kortárs irodalmat olvassanak.

Miért tartod fontosnak és érdekesnek a Kaméleon Olvasóklubot?

Azért, mert ez egy szuper lehetőség, hogy teljesítsünk egy kihívást. Az Olvasóklubban nagyjából egy könyv áráért – amit egyébként év végén meg is kapunk, ha mind a négy feladatlapot megoldjuk – házhoz jön a válogatott kortárs irodalom, beleolvashatunk a legújabb és legszínvonalasabb hazai könyvekbe és az év során nagyjából egyenletesen elosztva, vicces feladatokkal, játékos és élvezetes formában fejleszthetjük a gyerekek szókincsét és szövegértését, ami a nyelvtanulástól kezdve a világban való magabiztosabb tájékozódásig mindenhol óriási előnyt jelent. Ami még nem elhanyagolható, az a játék csapatépítő jellege, akár az osztályban, akár kisebb csapatban vagy a családon belül indítjuk a gyerekeket.

Milyen újdonságokkal találkozhatnak a résztvevők ettől a tanévtől?

Idéntől minden játékos 25% kedvezménnyel vásárolhatja meg a Könyvközösség kínálatában található könyveket (2015. október 9-től 2016. június 30-ig, ehhez a megrendeléskor meg kell adni az alábbi kódot: KOK + játékos neve); mostantól lehet bankkártyával is fizetni a játékban való részvételért; akik szülőként regisztrálnak, nyomon követhetik az oldalon a gyerekük pontjait és az aktuális feladatlap postázásának időpontját; azok, akik 10 fő felett vállalják a szervezést, 25%-os kedvezménnyel vásárolhatnak a Könyvközösség kínálatából (2015. október 9-től 2016. június 30-ig, ehhez a megrendeléskor meg kell adni az alábbi kódot: KOK + szervező neve); azok, akik 10 fő felett vállalják a szervezést és maguk javítanak, 25%-os kedvezménnyel vásárolhatnak a Könyvközösség kínálatából (2015. október 9-től 2016. június 30-ig, ehhez a megrendeléskor meg kell adni az alábbi kódot: KOK + szervező neve), továbbá 10% jutalékot kapnak minden játékos után amit kedvezményesen vásárolhatnak le a Könyvközösségnél.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.