Interjú Balázs Eszterrel, a Kolibri Kiadó főszerkesztőjével


A játékunk 4. fordulójában résztvevő másodikos már megismerkedhettek Lakatos István A mosómedve, aki ki akarta mosni a világot című kötetével. Az említett könyv a Kolibri Kiadó gondozásában jelent meg, ezért a főszerkesztőt, Balázs Esztert kértük meg, meséljen nekünk pár szóban kedvenc karaktereiről, a történetről, és arról, miért jó Olvasóklub játékosnak lenni!

Balázs Eszter, a Kolibri Kiadó főszerkesztője

 

El tudod pár mondatban mondani, miről szól a könyv?

Szívesen, de akkor mindenki kapaszkodjon meg, mert űrcsata is lesz benne! A Földet megtámadják a mosómedvék, hogy kimossák Mángorló nevű mosógép-anyahajójukkal, mert túl koszosnak találják. De a fölött az apróság fölött elegánsan átsiklanak, hogy ez az itt élő emberek életébe kerülne… Nikola Tesla, a rettentően hiú feltaláló, Emma a szemtelen és talpraesett lány, Barnabás, a folyton okoskodó, apró növésű fiú barátaik segítségével próbálják megakadályozni a véget. Tesla felébreszti a klónjait, de sajnos jönnek a múmiák is, a Hold leesik a Földre, és csak egy mindent eldöntő űrcsata és egy galaktikus időugrás mentheti meg a világot a pusztulástól…

Ki a kedvenc karaktered a könyvből?

Nehéz választani… A bosszantóan öntelt, egyszerre szánalomra méltó és zseniális Tesla? Elvis csontváza, aki nemcsak önfeláldozó barát, de remek táncos is? Vagy Lőrinc, a mindig megoldásra kész tengerimalac, aki minden kötetben csak egyszer szólal meg..? Nem, azt hiszem, mégis inkább Emma a kedvencem, mert jószívű, okos és vagány – amilyen kislány koromban mindig is lenni szerettem volna.

Ismerted a Kaméleon Olvasóklubot korábban is? Mi a véleményed róla?

A kezdetektől fogva örömmel figyeltem az Olvasóklub munkáját, és az olvasásnépszerűsítési módszerük iránti rajongásom már a gyerekeim iskolájára is átragadt. Így most már nem csak lelkes szülőként és kiadóként, de csoportszervezőként is támogatom a tevékenységüket. A céljaink abszolút közösek, és együtt sokkal könnyebb el is érni.

Mi az üzeneted az Olvasóklub játékosainak?

Az emberi élet egyik legcsodálatosabb adománya, hogy egyszerre több életünk is lehet… Ehhez nem kell mást tenni, mint kinyitni egy apró, kézhez álló tárgyat, és elmerülni a benne felépített, az idő és tér adta korlátokra fittyet hányó világba. Ott bármit átélhetünk, megtehetünk, kipróbálhatunk. Erre semmilyen más élőlény nem képes a Földön az emberen kívül. Kár lenne nem kihasználni ezt a lehetőséget, nem? 🙂


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük