Új Rainbow katalógus


Immár V. katalógusát jelenteti meg a Rainbow, ennek kapcsán beszélgettünk Fodor Zsuzsával, a válogatás egyik szerkesztőjével.


Mennyiben különbözik ez az új katalógus a régiektől?

Idén ismét egy teljes katalógust készítettünk, amiben rengeteg újdonság mellett helyet kaptak az eddigi sikerkönyvek, és olyan kiadványok, amik valamiben különlegesek, ezért szeretnénk ezeket a szem előtt tartani.

Fodor Zsuzsa (Bologna 2012)


Bővültek a kategóriák is, miért volt erre szükség?

Már a kezdetektől éreztük, hogy nagy szükség van egy igényes válogatásra a 10+-os korosztály esetében is. Időre volt szükségünk, hogy megismerkedjünk a kiadványokkal, és jó döntéseket tudjunk hozni a válogatás során. 2009-es indulásunkkor számos szülőnek segítettünk könyvet választani az elsős vagy másodikos gyermekének. Ezek az iskolások most már felsősök lettek és a szülők továbbra is minket keresnek, hogy segítsünk nekik könyvet választani. Emiatt is fontos lett számunkra ez a korosztály. Ugyanakkor ez az egyik legnehezebb kategória abban a tekintetben, hogy nehéz kiszűrni az igényes könyveket, a borító és a rövid leírás nem sokat segít, sőt sokszor félre is vezet, hogy melyik korosztálynak is íródott a könyv, vagy milyen a nyelvezete, de akár abban is, hogy milyen kérdésekről, témákról szól.

Az új Rainbow logó


Feltűnt, hogy a logóba a régi angol szlogen helyett bekerült a KÖNYVKÖZÖSSÉG szó, mi ennek a háttere?

Nagyon szerettük volna a logónkat magyarosítani, de nagy gondban voltunk, hogy mi lehet az az egy szó, vagy szóösszetétel, amivel azonosulni tudunk. Idén év elején azonban egy profi csapat segítségével sikerült rátalálnunk nem is egy, hanem három jó szlogenre. A döntéshez segítségül hívtuk a Rainbow partnereket is, akik egy online szavazással adták le voksukat.  Nagyon hálásak vagyunk az Avantgarde Group csapatának, akik pro bono segítettek ötleteikkel. Mindez azért valósulhatott meg, mert a tavalyi Nesst-Citibank pályázaton nyert a cégünk, és ezzel bekerültünk a NESsT portfoliójába.

A Könyvmutatványosok is új „szereplői” a katalógusnak, velük, hogyan alakult ki ez a munkakapcsolat?

Mindig is éreztük, hogy a 2009-ben indított Rainbow katalógusba bekerülő könyvek a mai gyerekkönyv-kínálat legigényesebbjei. Igyekszünk úgy az online felületre, mind a katalógusba egyedi leírásokat tenni, saját piktogram jelrendszerrel ellátni a kiadványokat, és idén már egyéb könyvészeti adatok is felkerültek, hogy ezzel is tovább segítsük a választást. Azonban számos könyv esetében egy hosszabb, mélyebb elemzés, ami rámutat a kiadvány különlegességére vagy minőségére nagyon hiányzott. Erre nekünk nem volt kapacitásunk, illetve ez nem is a mi feladatunk, ezért sokáig gondolkodunk, hogy kik lehetnének, azok akik ezt a pluszt hozzá tudnák tenni a termékekhez. Így akadtunk rá a Könyvmutatványosokra, akikkel nagyon hamar sikerült egy jó munkakapcsolatot kialakítani, aminek végül az lett az eredménye, hogy minden olyan könyvnél, amelyről írtak a honlapjukon, szerepel egy közvetlen link az adott recenzióhoz, hogy az érdeklődők még több információhoz juthassanak egy-egy kiadvánnyal kapcsolatban.

A 2012-es katalógus borítója (végre kék!)


Mi volt a katalógus szerkesztésében a legnehezebb?

Az idén már több mint 30 kiadó kiadványaiból válogatva állítottuk össze a katalógust. Természetesen a legnagyobb kihívást maga a koordináció jelentette, begyűjteni a leírásokat, az árakat, a borítók fotóit. Mindennek ellenére úgy érezzük, hogy ez a mostani, az eddig megjelent katalógusok közül a legjobb válogatást mutatja.

Hol, mikor és hogyan lehet hozzájutni a legújabb katalógushoz?

A katalógus 2012. április 16-tól 11-től lesz már beszerezhető, rajtunk, illetve a Rainbow partnereken keresztül.

Katalógus székkel


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.